پس از طراحی و راه اندازی وبسایت، معرفی و ثبت سایت در گوگل مهمترین اقدامی است که باید در اولین مرحله آن را انجام دهید. برای اینکه بتوانید ورودی خوبی را از طریق جستجوگرها دریافت کنید، لازم است سایت شما در گوگل ثبت شده باشد. گوگل سرویسهای بسیاری دارد که میتوان سایت را در آنها ثبت کرد
اما دو موردی که بیش از همه بخصوص در بحث سئو و بهینه سازی سایت اهمیت دارد همین گوگل وبمستر(Google Webmasters) است. برای یک سایت که به تازگی راهاندازی شده، اگر از گوگل وبمستر تولز استفاده نکنید توجه گوگل و رباتهای آن(که مسئولیت بررسی و خزش صفحات سایت را دارند) یک کار زمانبر است. لذا با ثبت سایت در گوگل و معرفی سایت وردپرس به گوگل خود میتوانید این روند را تسریع بخشیده و کاری کنید که بررسی روی سایت شما به فاصله زمانی کوتاهتری انجام گیرد.
گذشته از همه اینها، موضوع فقط به اینجا ختم نمیشود. شما با ثبت سایت در گوگل میتوانید کنترل کاملی روی نتایج و رتبهای که در گوگل دارید داشته باشید و با بررسی و آنالیز ابزاری که گوگل وبمستر تولز ارائه میدهد، تمرکز بهتری برای بالا بردن رتبه سایت در گوگل داشته باشید.
گوگل وبمستر یا سرچ کنسول سرویسی از گوگل است که میتوان سایت را در آن ثبت کرد و از امکانات بسیار متنوع که به صورت رایگان ارائه میشود بهرهمند شد. بخشی از امکانات به شرح زیر است:
ثبت سایت در گوگل شامل سه مرحله است که اگر همه این سه مرحله را انجام دهید، ایندکس شدن سایت در گوگل کاملا اصولیتر خواهد بود. این مراحل شامل موارد زیر هستند.
برای ثبت سایت در گوگل ابتدا به آدرس https://search.google.com/search-console مراجعه کنید. برای ثبت سایت وردپرس در گوگل وبمستر نیاز به یک اکانت جیمیل خواهید داشت. بنابراین اگر اکانت جیمیل ندارید یک اکانت جدید ایجاد کنید و اگر هم حساب جیمیل دارید وارد آن شده و به آدرس ذکر شده مراجعه کنید. سپس مشابه تصویر زیر روی دکمه Start Now کلیک کنید.
در این مرحله به صفحه افزودن سایت هدایت خواهید شد. در صورتی که از قبل سایتی ثبت کرده باشید لیست سایتها در این صفحه نمایش داده خواهند شد که با کلیک روی هر سایت میتوانید به صفحه مدیریت سایت در کنسول گوگل مراجعه کنید. حال کافی است در فیلد مشخص شده آدرس کامل سایت خود را وارد کرده و سپس روی دکمه ADD A PROPERTY کلیک کنید.
در وارد کردن آدرس سایت دقت داشته باشید که باید آدرس کامل سایت را در حالتی که از www یا بدون www استفاده میکنید وارد کنید. همچنین در این مرحله باید به پروتکل استفاده شده HTTP یا HTTPS نیز دقت کنید. اگر سایت شما دارای SSL است، حتما آدرس باید شامل https:// باشد.
بعد از وارد کردن آدرس سایت و انتخاب دکمه ADD PROPERTY چند لحظه صبر کنید تا سایت شما بررسی شود. در این صورت پنجرهای مشابه تصویر زیر نمایش داده خواهد شد که با استفاده از یکی از روشهای موجود میتوانید هویت سایت خود را تایید کنید.
روشهای تایید هویت سایت در گوگل برای معرفی سایت وردپرسی به گوگل شامل موارد زیر هستند.
در بین روشهای ذکر شده استفاده از روش اول و دوم انتخاب بهتری است که به معرفی هر دو این روشها میپردازیم. همانطور که در تصویر هم مشاهده میکنید استفاده از روش اول توسط گوگل توصیه شده است.
در این روش مطابق تصویر زیر باید فایل مورد نظر را از گوگل وبمستر دانلود کرده و بر روی هاست خود و در ریشه اصلی هاست آپلود کنید. در نهایت با فشردن دکمه Verify و در صورت انجام صحیح مراحل با پیامی مبنی بر معرفی سایت به گوگل مواجه خواهید شد. با نمایش این پیغام از این به بعد به کلیه امکانات وبمستر دسترسی خواهید داشت. بعد از تایید هویت سایت با استفاده از این فایل به هیچ وجه نباید آن را از روی سایت خود پاک کنید.
همونطور که در تصویر بالا میبینید به ترتیب زیر مراحل را برای تایید هویت سایت در گوگل طی کنید.
اگر به روش قبل، یعنی ورود به هاست و آپلود فایل در هاست دسترسی ندارید میتوانید با استفاده از تگ html هویت سایت را تایید کنید. در این مرحله روی تب HTML tag کلیک کنید تا این روش برای تایید هویت انتخاب شود. سپس همونطور که در تصویر مشاهده میکنید کد ارائه شده را کپی کنید.
بعد از اینکه کد HTML ارائه شده را کپی کردید وارد پیشخوان وردپرس شده و سپس به مسیر نمایش> ویرایشگر مراجعه کنید. فایل header.php یا سربرگ را انتخاب کرده و کد ارائه شده از سوی گوگل را قبل از تگ بسته <head/> مشابه تصویر زیر قرار داده و فایل را ذخیره کنید. در اینجا از سیستم مدیریت محتوای وردپرس استفاده شده است که در این سیستم برای قرار دادن کدهایی که قبل از تگ head قرار دارند باید فایل header.php قالب را ویرایش کرد.
در صورتی که از سایت ساز دیگری مانند جوملا یا سیستم سایت ساز اختصاصی استفاده میکنید، کافی است کد ارائه شده را قبل از تگ بسته head قرار دهید که در محتوای سایت نمایش داده نشود و برای رباتهای جستجوگر گوگل در دسترس باشد.
در این روش هم بعد از ذخیره فایل روی دکمه VERIFY کلیک کنید. اگر مراحل به درستی طی شده باشد، ثبت سایت در گوگل با موفقیت انجام گرفته شده و میتوانید از کنسول جستجوی گوگل استفاده کنید. اما اگر کد را در جای اشتباهی قرار داده باشید خطا از سمت گوگل به شما نمایش داده میشود که باید آن را اصلاح کنید.
پس از ثبت سایت در گوگل چه کاری انجام دهیم؟
بعد از ثبت سایت در گوگل وبمستر تولز، امکانات بسیار زیادی برای بهبود وضعیت سئو و آنالیز سایت در اختیار شما قرار میگیرد. یکی از این ابزارهای کاربردی با نام Fetch as Google در پنل وبمستر تولز گوگل قرار دارد که به شما اجازه میدهد اقدام به معرفی سایر صفحات سایت به گوگل کرده و سرعت ایندکس آنها را افزایش دهید.
با انجام این کار از رباتهای گوگل گوگل درخواست میکنید تا در همین زمان کنونی وارد صفحات سایت شما شده و به بررسی و ایندکس آنها بپردازند.
از راههایی که میتوانید به کمک آن سرعت ایندکس سایت را بیشتر کنید استفاده از ابزاری است که بتوانید رباتهای جستجوگر را برای بررسی تمام صفحات راهنمایی کنید. یکی از این ابزار ساخت فایل robots.txt است که به کمک آن میتوانید بخشهایی که گوگل اجازه بازدید و ایندکس کردن آنها را دارد مشخص کرده و بخشهایی که نمیخواهید ایندکس شوند را از آن سلب کنید.
علاوه بر این میتوانید با معرفی نقشه سایت XML که در ادامه به معرفی آن هم میپردازیم، تمامی صفحات مهم سایت که شامل مطالب، صفحات، دستهبندی، برچسب، محصولات و… است را به صورت یک فایل XML در اختیار گوگل قرار دهید. در این صورت وقتی ربات جستجوگر قصد بررسی سایت شما را دارد، این فایل را برای بررسی سریعتر کلیه صفحات مشاهده خواهد کرد که در سرعت ایندکس شدن مطالب در گوگل بسیار کاربردی است.
همانطور که در توضیحات بالا نیز اشاره شد، ساخت فایل robots.txt و معرفی آن به گوگل میتوانید در تسریع فرآیند ایندکس مطالب در گوگل تاثیر خوبی داشته باشد. وظیفه فایل robots.txt این است که دسترسی موتورهای جستجو را به دایرکتوری و پوشههای مختلف هاست فراهم کند. به عبارت دیگر دسترسی لازم به پوشههای هاست برای موتورهای جستجو توسط این فایل مشخص میشود. با این کار اجازه اینکه موتورهای جستجو قادر به بررسی و ایندکس چه آدرسهایی هستند فراهم خواهد بود. مهمترین خاصیتی که ساخت robots.txt وردپرس دارد در این است که در واقع یک حریم خصوصی برای هاست تعیین میکنید تا به این وسیله موتورهای جستجو نتوانند پوشهای از هاست که شامل تصاویر یا فایلهای خصوصی است بررسی کنند.
برای رباتهای جستجوگر گوگل که وظیفه خزش صفحات را دارند استفاده از این فایل باعث میشود سایتهایی که دارای فایل robots.txt دارند را بهتر درک کرده و در هر جایی که دسترسی داده نشده چیزی ایندکس نشود. به همین خاطر است که گاهی اوقات در برخی نتایج جستجو با پیغام «به علت robots txt این سایت توضیحی برای این نتیجه در دسترس نیست» در سایتها مواجه میشویم.
برای ساخت فایل robots.txt ابتدا وارد هاست شده و روی File Manager کلیک کنید تا به فایل منیجر هاست هدایت شوید.
حالا وارد مسیر public_html شوید تا به مسیری که وردپرس در نصب شده برسید. اگر وردپرس روی دامنه اصلی نصب شده کافی است همین مسیر را حفظ کنید. در غیر این صورت اگر در پوشه جدا یا ساب دامنه نصب شده است باید وارد همان پوشه از هاست شوید.
حالا که به مسیر درست رسیدید با استفاده از برنامه notepad یا هر نرمافزار ویرایشگر متن، یک فایل با نام robots.txt و همین فرمت بسازید و با کلیک روی دکمه آپلود در فایل منیجر هاست آپلود کنید. یا اینکه روی دکمه FILE+ کلیک کنید تا پنجرهای مشابه تصویر زیر باز شده و نام فایل را در فیلد New File Name با نام robots.txt وارد کنید. در نهایت روی دکمه Create New File کلیک کنید تا فایل شما ساخته شود.
فایل robots.txt حاوی یک سری دستورات برنامه نویسی شده است که توسط آن موتورهای جستجو قادر به درک این موضوع هستند که چه دایرکتوریهایی را میتوانند بررسی کنند. این دستورات شامل موارد زیر است.
حال استفاده از این دو دستور را با ذکر یک مثال آغاز میکنیم. فرض کنید پوشهای با نام picture را در هاست خود دارید که شامل تصاویر شخصی شما است و قصد دارید که بررسی این پوشه را از رباتهای جستجوگر سلب کنید. برای این منظور در سطر اول فایل robots.txt در مقابل دستور User-agent مقدار * را وارد کنید. در صورت انتخاب ستاره دستوراتی که در ادامه داده میشود، برای کلیه ربات ها اعمال خواهد شد. اما اگر به جای ستاره نام ربات را وارد کنید(مانند Googlebot-image برای ربات جستجوگر تصاویر گوگل) محدودیت فقط روی آن ربات اعمال میشود.
یک بار Enter زده و در خط بعدی disallow را تایپ کرده و در مقابل آن مقدار را برابر با آدرس پوشه تعیین کنید. در این جا چون پوشه در مسیر اصلی ما است، باید آن را به صورت disallow: /picture/ وارد کنیم. در این صورت نتیجه کلی در فایل robots.txt به شکل زیر خواهد بود.
User-agent: *
Disallow: /mizbanfa/
به همین ترتیب میتوانید محدودیتهای دسترسی را برای فایل ها و پوشههای مختلف در هاست خود مشخص کنید که دسترسی رباتهای جستجوگر به محتوای صفحات شما محدود شود. در ادامه به لیست کامل دستورات قابل استفاده در این فایل میپردازیم.
1. برای ایجاد محدودیت در دسترسی به کل سایت میتوانید از دستور Disallow مشابه نمونه زیر استفاده کنید.
Disallow: /
2. برای عدم دسترسی به یک پوشه خاص کافی است نام پوشه یا زیر پوشههای را وارد کنید.
Disallow: /blog/
Disallow: /blog/files/
3. برای محدود کردن در دسترسی به یک فایل میتوانید مسیر و نام فایل را به شکل زیر وارد کنید.
Disallow: /images/dogs.png
Disallow: /files/project.pdf
Disallow: /files/project.docs
4. برای محدود کردن فایلهایی با فرمت خاص در کل سایت میتوانید از دستور زیر استفاده کنید.
Disallow: /*.gif$
Disallow: /*.pdf$
Disallow: /*.docs$
آموزش معرفی فایل robots.txt به گوگل
برای ثبت این فایل ابتدا باید وارد آدرس https://www.google.com/webmasters شده و سپس روی دکمه Sign In کلیک کنید تا وارد ابزار گوگل وبمستر که در مرحله قبل سایت خود را در آن ثبت کردید شوید.
بعد از ورود به این مسیر با کلیک روی آدرس سایت وارد مدیریت سایت شوید. سپس مشابه تصویر زیر به مسیر Crawl> robots.txt Tester مراجعه کنید.
مشابه تصویر در فیلد مشخص شده عبارت robots.txt را وارد کنید. سپس روی دکمه TEST کلیک کنید تا با پیغام سبز رنگ Allowed که به معنی درست بودن آدرس است مواجه شوید. حال محتویات فایل robots.txt را وارد ویرایشگر کرده و روی دکمه Submit کلیک کنید تا پنجره زیر نمایش داده شود.
در این مرحله چون از قبل فایل در هاست آپلود شده است کافی است که روی دکمه submit در گزینه سوم، یعنی ask Google to update کلیک کنید.
بهینه سازی فایل robots.txt وردپرس
1- از آنجایی که موتورهای جستجو به کمک نقشه سایت XML می توانند صفحات را بهتر پیدا کنند، قابلیتی در robots.txt تعبیه شده است که با معرفی کردن آدرس نقشه سایت میتوانید در بررسی سریعتر نقشه سایت توسط ربات جستجوگر نیز به ربات جستجوگر کمک کنید. برای این کار کافی است آدرس نقشه سایت خود را مانند نمونه زیر در انتهای فایل robots.txt وارد کنید.
Sitemap: http://site.com/post-sitemap.xml
Sitemap: http://site.com/page-sitemap.xml
2- صفحاتی مانند صفحه ورود و پیشخوان وردپرس که به ترتیب با آدرسهای wp-login.php و wp-admin در دسترس هستند، به صورت پیشفرض در حالت Noindex هستند. بنابراین نیازی نیست با فایل robots.txt دسترسی به این دو صفحه را محدود کنید.
3- دسترسی به پوشه افزونههای وردپرس را محدود کنید. با استفاده از این کار پوشه افزونههای وردپرس ایمن خواهد شد. برای این کار کافی است دستور زیر را به فایل robots.txt اضافه کنید تا دسترسی به پوشه افزونههای وردپرس از رباتها مصون بماند.
Disallow: /wp-content/plugins/
4- دسترسی به فایل readme.html وردپرس را محدود کنید. برخی افراد سعی میکنند با استفاده از این فایل اطلاعاتی مثل نسخه مورد استفاده از وردپرس را به دست آورده و با استفاده از آن شروع به کارهای مخرب روی سایت شما بکنند(معمولا این کارها توسط ربات انجام میگیرد). هرچند راههای بسیار زیادی برای دانستن نسخه مورد استفاده از وردپرس وجود دارد.
Disallow: /readme.html
5- نکته آخر این که فایل robots.txt تنها بر روی فایلها و پوشههایی که در هاست قرار دارد میتواند محدودیت ایجاد کند. بنابراین آدرسهایی مانند آدرس نوشته، دسته بندی، برچسب و… مربوط به دیتابیس هستند و از طریق این فایل نمیتوانید از ایندکس آنها جلوگیری کنید. اگر به هر دلیل قصد جلوگیری از ایندکس چنین صفحاتی را دارید باید از روشهای دیگر مانند استفاده از افزونه سئو وردپرس کمک بگیرید.
نمونه فایل robots.txt مناسب وردپرس
User-Agent: *
Disallow: /wp-content/plugins/
Disallow: /readme.html
Sitemap: http://site.com/post-sitemap.xml
Sitemap: http://site.com/page-sitemap.xml
آخرین کاری که برای ثبت سایت در گوگل باید انجام دهید ساخت نقشه سایت XML و معرفی آن به گوگل است. ساختن نقشه سایت در هر سیستم سایت ساز مانند وردپرس، جوملا، سایت ساز اختصاصی و… متفاوت است. اما مرحلهای که در همگی آنها یکسان است، مربوط به معرفی نقشه سایت به گوگل است که باید آدرس نقشه سایت خود را به گوگل معرفی کنید.
نقشه سایت شامل یک آدرس اینترنتی است که متشکل از کلیه لینکهای منتشر شده نوشتهها، صفحات، تصاویر آپلود شده، دستهبندیها و برچسبها است. موتورهای جستجو به کمک فایل robots.txt و معرفی نقشه سایت به خود گوگل این آدرس را حفظ کرده و در اولین مرحله بررسی سایت شروع به بررسی لینکهای این صفحه خواهند کرد. بنابراین سرعت ایندکس شدن صفحات بالا رفته و در حالتی که یک آدرس از صفحه سایت در صفحات وارد نشده باشد، به کمک نقشه سایت قادر به شناسایی آن خواهند بود.
بنابراین به دلیل متفاوت بودن روش ساختن نقشه سایت از این مرحله عبور میکنیم. شما میتوانید به کمک مقالاتی که در سطح اینترنت وجود دارد، نقشه سایت خود را برای سیستم سایت ساز خود بسازید. بعد از اینکه نقشه سایت ساخته شد طی مراحل زیر آدرس آن را به گوگل معرفی کنید.
1- ابتدا از طریق آدرس https://search.google.com/search-console وارد گوگل وبمستر شده و پس از انتخاب سایت مشابه تصویر زیر از منوی سمت چپ گزینه sitemap را انتخاب کنید تا صفحه به صورت زیر نمایش داده شود.
همونطور که در تصویر مشاهده میکنید در بالای صفحه فیلدی وجود دارد که میتوانید آدرس نقشه سایت XML که ساختید را در آن وارد کنید. آدرس نقشه سایت خود را بدون وارد کردن نام دامنه وارد کرده و در نهایت روی دکمه Submit کلیک کنید.
حال یک بار صفحه را رفرش کنید تا نقشه سایت ثبت شده مشابه تصویر بالا از بخش Submited sitemaps به شما نمایش داده شود. در این صورت خواهید دید که نقشه سایت اضافه شده است و اگر روی آن کلیک کنید سایر آدرسهای مربوط به نقشه سایت که شامل نقشه سایت مطالب، دسته بندیها، برچسبها و… هستند نمایش داده خواهد شد. اگر روی هر یک از این موارد هم کلیک کنید لینک کلیه دادهها در هر یک وجود دارد.
گوگل نیز با بررسی هر یک از این لینکها میتواند سریعتر به مطالب و صفحات جدیدی که منتشر میکنید دسترسی پیدا کرده و آنها را ایندکس کند. به یاد داشته باشید که استفاده از نقشه سایت یک مزیت عالی برای ایندکس سریعتر مطالب در گوگل است و حتما سعی کنید از این قابلیت استفاده کنید.
اگر بهینهسازی سایتتان در موتورهای جستجو یا به اصلاح سئوی سایت شما فاکتوری حائز اهمیت است و در خصوص آن مطالعاتی داشتهاید، حتما با ابزار گوگل سرچ کنسول نیز برخورد داشتهاید. این ابزار فوقالعاده آماری مانند بازدیدهای سایت، کلیدواژههای جستجو شده، لینکها و بکلینکها، صفحات ایندکس شده در گوگل، وضعیت دسترسی ربات خزنده گوگل به وبسایت شما، خطاهای احتمالی در دسترسی به سایت مثل خطا در سرور و فایل robots.txt، خطاهای امنیتی و… را در اختیار شما قرار میدهد. بنابراین حتما بعد از راهاندازی سایت، آن را در گوگل ثبت کرده و برای بررسی دقیق وبسایت ترجیحا هر هفته برای یک بار وضعیت سایت را در این ابزار بررسی کنید.
تمامی حقوق مادی و معنوی این سایت متعق به سایت قیاس (مقایسه هاستینگ ها) می باشد.