بکاپ گیری از وردپرس یکی از کارهایی است که باید به صورت مرتب آن را انجام دهید. وقتی سایت خود را راه اندازی میکنید ممکن است روزی مشکلی در سایت به وجود بیاید که برای رفع این مشکل هیچ چارهای جز بازگردانی بک آپ وردپرس نداشته باشید. درست است که میزبانی هاست شما به صورت روزانه، هفتگی و ماهانه از کلیه هاست کاربران بک آپ تهیه میکند، اما باید این نکته را هم در نظر بگیرید که، ممکن است زمانی به این فایل بک آپ نیاز داشته باشید اما به هر دلیل ممکن و غیر ممکن دسترسی به آن فراهم نباشد. اینجاست که بک آپ گیری توسط خود شما مشکل را برطرف خواهد کرد.
بکاپ گیری از وردپرس یکی از کارهایی است که باید به صورت مرتب آن را انجام دهید. وقتی سایت خود را راه اندازی میکنید ممکن است روزی مشکلی در سایت به وجود بیاید که برای رفع این مشکل هیچ چارهای جز بازگردانی بک آپ وردپرس نداشته باشید. درست است که میزبانی هاست شما به صورت روزانه، هفتگی و ماهانه از کلیه هاست کاربران بک آپ تهیه میکند، اما باید این نکته را هم در نظر بگیرید که، ممکن است زمانی به این فایل بک آپ نیاز داشته باشید اما به هر دلیل ممکن و غیر ممکن دسترسی به آن فراهم نباشد. اینجاست که بک آپ گیری توسط خود شما مشکل را برطرف خواهد کرد.
بیشتر کاربران بخاطر اینکه گرفتن بک آپ هزینه زیادی بابت مصرف اینترنت از آنها خواهد گرفت را کنار گذاشته و صرفا به بک آپ گرفته شده توسط شرکت هاست بسنده میکنند. اما بیایید واقع بین باشیم و بدترین حالت را در نظر بگیریم. خاطرتان باشد سال گذشته برای دو شرکت هاستینگ به صورت همزمان مشکلی پیش آمد و هارد سرور آنها که در آلمان قرار داشت توسط پلیس آلمان مصادره شد. از آنجایی که بک آپ گرفته شده هم روی همین هاردها قرار داشت، عملا هیچ دسترسی به دادههای کاربران وجود نداشت. این زمان بیش از دو ماه طول کشید تا در نهایت فقط یکی از این شرکتها موفق به بازپس گیری هارد خود شد.
این در حالی بود که در طول این دو ماه بسیاری از کاربران بک آپ تهیه نکرده بودند و سایت انها به مدت دو ماه از دسترس خارج شد. در دسترس نبودن بیش از یک روز سایت کلی مشکلات از نظر سئو به وجود خواهد آورد، چه برسد به اینکه دو ماه طول بکشد. پس میبینید که با سهل انگاری کردن در بک آپ گیری عملا سایت خود را به دست نابودی میسپارید.
اگر از پس هزینه مصرف اینترنت برای دانلود فایلها بر نمیآیید میتوانید از یک ویپیاس استفاده کرده و فایل بک آپ را روی فضای گوگل درایو یا دراپ باکس خود نگهداری کنید.
اصولا برای بک آپ گیری از وردپرس چندین روش مختلف وجود دارد که شامل موارد زیر هستند.
⦁ تهیه فول بک آپ از هاست: در این روش از کلیه اطلاعات هاست بک آپ تهیه میشود که میتوانید با ریستور کردن روی هاست یا هاست دیگر مجددا آن را اجرا کنید.
⦁ تهیه بک آپ از دیتابیس و فایلهای وردپرس: در این روش میتوانید به صورت دستی از فایلهای وردپرس و دیتابیس وردپرس به صورت جداگانه بک آپ گیری کرده و مجددا با قرار دادن فایلها در هاست و درون ریزی دیتابیس، اقدام به بازگردانی بک آپ در وردپرس بکنید.
⦁ بک آپ گیری خودکار در وردپرس: این روش به کمک افزونهها انجام میشود که میتوانید به صورت خودکار بک آپ خود را از طریق اکانت FTP در هاست دیگری آپلود کنید یا اینکه میتوانید از ابزاری مانند گوگل درایو و دراپ باکس برای ذخیره فایلها استفاده کنید.
از بین روشهای فوق استفاده از روش اول و دوم انتخاب بهتری است. چرا که همه چیز به درستی در جای خود قرار میگیرد. اما در صورتی که از افزونه استفاده کنید، ممکن است در آینده به دلیل تغییراتی در افزونه امکان استفاده از بک آپ را به راحتی نداشته باشید و به مشکل بخورید. رخ دادن این خطا در بین کاربران فارسی زبان به دلیل استفاده از افزونههای نال شده زیاد است و به همین دلیل بهترین راهکار برای تهیه بک آپ از وردپرس استفاده از روش دستی است.
حال که با انواع روش بک آپ گرفتن در وردپرس آشنا شدید در ادامه به معرفی بک آپ گیری از وردپرس و بازگردانی بکاپ در وردپرس با استفاده از روش دوم میپردازیم که به کمک این آموزش میتوانید به صورت دورهای خودتان اقدام به تهیه بک آپ از وردپرس بکنید.
آموزش تهیه بک آپ وردپرس و بازگردانی بکاپ در وردپرس
برای تهیه بک آپ به این روش همانطور که به صورت مختصر در بالا توضیح دادیم، ابتدا باید از رفایلهای وردپرس که در file manager هاست و در مسیر public_html قرار دارد یک نسخه خروجی با فرمت zip. تهیه کنید. این فایل zip شامل هسته وردپرس، قالب وردپرس، افزونههای نصب شده در وردپرس و در نهایت رسانه وردپرس است که شامل تصاویر، ویدئوها و انواع فایلهای استفاده شده در سایت میباشد.
فایلهایی که در این مسیر قرار دارند، لینکدهی آنها از طریق پایگاه داده و به کمک زبان برنامه نویسی php انجام خواهد گرفت. بنابراین لازم است تا از پایگاه داده وردپرس خود که در phpmyadmin قرار دارد هم یک نسخه خروجی تهیه کنیم که فرمت این فایل خروجی SQL است.
بعد از اینکه دو فایل با فرمتهای zip و sql از دیتابیس و فایلهای وردپرس تهیه کردید، این دو فایل شامل اطلاعات کلی وردپرس در سایت شماست که میتوانید با آپلود کردن مجددا فایلها در هاست(در یک مسیر درست) و درون ریزی دیتابیس از طریق phpmyadmin آخرین نسخه بک آپی که تهیه کردید را در سایت خود اجرا کنید.
در این صورت اگر مشکلی مثل خطا در برنامه نوبسی یا ویروسی شدن فایلها در سایت شما به وجود آمده باشد، با بازگردانی آخرین نسخه که مطمئن هستید سالم است مشکل سایت شما برطرف خواهد شد و تنها ایرادی که وجود دارد این خواهد بود که دادههایی که پس از تهیه بک آپ در سایت وارد شدهاند، با بازگرداندن بک آپ از بین خواهند رفت. البته روشهایی وجود دارد که بتوانید تا حدودی برخی از این دادهها را نیز برگردانید.
حال که به صورت خلاصه با نحوه بک آپ گیری در وردپرس و بازگرداندن بک آپ وردپرس در هاست آشنا شدید، در ادامه به صورت تصویری و مرحله به مرحله به نحوه انجام این کار میپردازیم.
نحوه بک آپ گیری از وردپرس
برای بک آپ گیری دستی در وردپرس باید دو مرحله را که شامل تهیه خروجی با فرمت zip از فایلهای وردپرس و تهیه خروجی با فرمت sql از دیتابیس است را طی کنید.
برای این کار ابتدا باید وارد هاست خود شوید. برای ورود به هاست سی پنل کافی است از عبارت 2082: در انتهای آدرس دامنه و برای هاست دایرکت ادمین نیز از آدرس 2222: در انتهای آدرس دامنه استفاده کنید. در این صورت به صفحه ورود هاست هدایت خواهید شد که مشابه تصویر زیر(هاست سی پنل) باید نام کاربری و رمز عبور ورود به هاست را در فیلدهای مربوطه وارد کنید.
حال در این مرحله روی گزنه file manager کلیک کنید تا به قسمت public_html که فایلهای هاست و همچنین فایلهای وردپرس در اینجا قرار دارند هدایت شوید.
در این مرحله برای دسترسی به فایلهای سایت باید از منویی که در سمت چپ قرار دارد روی گزینه Public_html کلیک کنید. سپس مشابه تصویر روی گزینه select all کلیک کنید تا همه پوشهها و فایلها انتخاب شوند.
بعد از اینکه کلیه فایلها انتخاب شدند روی یکی از آنها راست کلیک کرده و گزینه compress را انتخاب کنید. در این صورت پنجرهای مشابه تصویر زیر نمایش داده خواهد شد که در این مرحله باید فرمت فایل خروجی را روی ZIP قرار داده و بعد از اینکه یک نام دلخواه برای فایل قرار دادید روی دکمه compress files کلیک کنید.
در اینجا ما چون روی پوشه wp-admin راست کلیک کرده بودیم، خود سی پنل نام wp-admin.zip را برای فایل خروجی در نظر گرفته است که آن را تغییر نمیدهیم. حالا دقایقی منتظر بمانید. بسته به حجمی که فایلهای سایت شما دارند کار خروجی گرفتن مدتی طول خواهد کشید. بعد از تکمیل شدن پنجرهای نمایش داده خواهد شد که نشان از موفقیت آمیز بودن تهیه فایل خروجی دارد، حال میتوانید پنجره را بسته و فایل مورد نظر را دانلود کنید.
در این صورت فایل زیپ که خروجی از آن با نام wp-admin.zip در این مثال تهیه کردیم مشابه تصویر زیر نمایش داده خواهد شد که با دوبار کلیک کردن روی فایل میتوان آن را دانلود کرد.
برای تهیه خروجی از دیتابیس وردپرس به صفحه اصلی هاست خود رفته و سپس مشابه تصویر زیر از بخش Databases روی گزینه phpmyadmin کلیک کنید تا به صفحه مدیریت دیتابیس در هاست سی پنل هدایت شوید.
در این مرحله ممکن است از شما نام کاربری و رمز ورود به phpmyadmin درخواست شود که در این صورت باید از همان نام کاربری و رمز برای ورود به محیط دیتابیس هاست خود استفاده کنید.
بعد از ورود به وارد صفحه phpmyadmin هاست، از منوی سمت چپ دیتابیس مربوط به سایت خود را انتخاب کنید. سپس از منوی بالا روی گزینه Export کلیک کنید تا صفحهای مثل تصویر زیر نمایش داده شود.
از قسمت Format نوع فایل خروجی را که روی SQL است انتخاب کرده و روی دکمه Go کلیک کنید. بسته به میزان حجم دیتابیس سایت مدتی طول خواهد کشید تا فایل خروجی آماده شود. در این صورت این فایل شروع به دانلود شدن خواهد کرد که باید آن را تایید کرده و دانلود کنید.
حال که هر دو فایل zip. و sql. را دانلود کردید هر دو را در محیط امنی نگهداری کنید تا اگر روزی لازم داشتید سریعا بتوانید آنها را پیدا کنید. همچنین در صورت امکان سعی کنید این دو فایل را در فضای ابری مثل گوگل درایو یا دراپ باکس هم آپلود کنید تا اگر مشکلی برای سخت افزار شما پیش آمد، بتوانید از این طریق آنها را حفظ کنید.
تا این مرحله بک آپ گیری به صورت دستی از وردپرس انجام گرفته و هر زمان که نیاز به این فایل بک آپ داشتید، میتوانید با استفاده از مراحلی که در نحوه بازگردانی بکاپ در وردپرس توضیح خواهیم داد مجددا از آنها استفاده کنید. البته امیدواریم که هیچگاه در سایت خود نیاز به فایل بک آپ و ریستور کردن آن پیدا نکنید.
برای بازگردانی بک آپ وردپرس در هاست یا به اصطلاح همان ریستور کردن بک آپ وردپرس در هاست، کاری که باید انجام دهید این است که ابتدا فایل zip مربوط به فایلهای هاست را در هاست خود آپلود کرده و سپس از حالت فشرده zip خارج کنید. در مرحله بعد هم یک دیتابیس جدید ساخته و سپس فایل بک آپ دیتابیس sql را در آن درون ریزی کنید. در نهایت با ویرایش فایل wp-config.php اتصال وردپرس با پایگاه داده برقرار شده و سایت مجددا در دسترس قرار خواهد گرفت.
پس برای بازگردانی بک آپ در وردپرس نیاز به طی چهار مرحله زیر دارید.
⦁ آپلود فایل zip مربوط به فایلهای وردپرس در فایل منیجر هاست
⦁ ساخت دیتابیس جدید در وردپرس
⦁ درون ریزی فایل بک آپ دیتابیس در دیتابیس ساخته شده
⦁ ویرایش فایل wp-config.php و جایگزین کردن اطلاعات دیتابیس جدید
ابتدا وارد هاست خود شده و سپس فایل zip دانلود شده را در مسیر public_html آپلود کنید. برای این منظور پس از ورود به هاست، روی گزینه file manager کلیک کنید.
سپس از منوی سمت چپ روی public_html کلیک کنید تا مسیر روت هاست برای شما باز شود. سپس مشابه تصویر زیر روی دکمه آپلود که در بالا صفحه قرار دارد کلیک کنید تا صفحه آپلود فایل برایتان باز شود.
با کلیک روی دکمه آپلود صفحهای مشابه تصویر زیر نمایش داده خواهد شد که با کلیک روی دکمه Select File میتوانید فایل zip بک آپ وردپرس را انتخاب کرده و منتظر بمانید تا فایل به صورت کامل آپلود شود.
بعد از اینکه فایل به صورت کامل آپلود شد، مشابه تصویر زیر خواهید دید که در مسیر public_html قرار گرفته است. حالا در این مرحله باید روی آن راست کلیک کرده و گزینه Extract را برای خارج شدن از حالت فشرده zip انتخاب کنید.
بسته به حجم فایل چند لحظهای صبر کنید تا فایلها از حالت zip خارج شده و پوشهها و فایلهای وردپرس نمایش داده شوند. پس از اینکه این کار انجام گرفت به صفحه اصلی هاست خود برگردید تا دیتابیس جدیدی بسازید.
وردپرس از پایگاه داده mysql یا mariaDB برای پردازش اطلاعات استفاده میکند. بنابراین لازم است برای استفاده از آن یک دیتابیس داشته باشید. کلیه اطلاعات سایت که مربوط به کارهای پردازشی است از طریق دیتابیس انجام میگیرد. در واقع میتوان گفت که دیتابیس حکم مغز یک سایت را دارد.
حال برای ساخت دیتابیس وردپرس وارد هاست شده و مشابه تصویر زیر از بخش DATABASES روی گزینه mysql databases کلیک کنید تا صفحه ساختن دیتابیس در هاست cpanel برای شما باز شود.
بعد از ورود به صفحه mysql databases باید از قسمت Create New Database نام دیتابیس خود را وارد کنید. بنابراین یک نام دلخواه مانند site را در فیلد مورد نظر وارد کرده و سپس روی دکمه Create Database کلیک کنید.
در این صورت دیتابیس ساخته شده و در صفحه جدید پیام سبز رنگ با عنوان Added the database نمایش داده خواهد شد که به معنی ساخت موفقیت آمیز بودن دیتابیس است. در غیر این صورت ممکن است نامی که برای دیتابیس وارد کردید تکراری باشد یا اینکه از کاراکتر غیر مجاز استفاده کرده باشید.
حالا باید بر روی دکمه go back کلیک کنید تا مجددا به قسمت تنظیمات دیتابیس برگردید. در این مرحله باید کمی به پایین اسکرول کنید تا به قسمت Add New User برسید. در این مرحله هم لازم است که یک نام کاربری دیتابیس خود وارد کنید.
پیشنهاد میکنیم که از یک نام متفاوت در این بخش استفاده کنید که از نام دیتابیس جدا بوده و دیتابیس شما امنیت بیشتری داشته باشد. بعد از وارد کردن نام دو فیلد مربوط به رمز را نیز باید پر کنید. یعنی یک رمز عبور قوی برای دیتابیس خود انتخاب کنید.
برای اینکه از رمز قوی استفاده کنید، بهتر است روی دکمه Generate Password کلیک کنید که رمز پیشنهادی از سوی خود سی پنل استفاده شود. سپس بعد از نمایش رمز این رمز را در جایی یادداشت کنید، چرا که بعد از درون ریزی دیتابیس لازم است که فایل wp-config.php را ویرایش کرده و اطلاعات دیتابیس جدید را در آن جایگزین کنید. برای استفاده از این رمز نیز تیک گزینه I have copied this password in a safe place را فعال کرده و در نهایت روی دکمه use password کلیک کنید تا این رمز در فیلدهای رمز مشابه تصویر زیر قرار داده شود.
حالا روی دکمه Create User کلیک کنید تا در مرحله بعد مجددا با صفحهای که شامل پیام سبز رنگ You have successfully created a MySQL user named است مواجه شوید.
مشاهده این صفحه به این معنی است که کاربر دیتابیس شما به درستی ساخته شده است. حال باید مجددا روی دکمه go back کلیک کنید تا به صفحه تنظیمات دیتابیس هدایت شوید. در این مرحله هم باز کمی به سمت پایین اسکرول کنید تا به بخش Add User To Database برسید.
مشابه تصویر فوق از این بخش ابتدا از فیلد USER نام کاربری دیتابیس خود را انتخاب کنید. سپس از فیلد DATABASE نیز نام دیتابیس که در مرحله قبل ساختید را انتخاب کرده و در نهایت روی دکمه Add کلیک کنید.
در این صورت وارد صفحهای مشابه تصویر فوق خواهید شد که باید روی گزینه ALL PRIVILEGES کلیک کنید تا تیک همه گزینهها فعال شده و در نهایت روی دکمه Make Changes کلیک کنید تا دیتابیس و نام کاربری که برای دیتابیس انتخاب کردهاید به هم متصل شوند.
در این مرحله یک پیغام سبز رنگ در گوشه مرورگر نمایش داده خواهد شد که در آن نام دیتابیس و نام کاربری دیتابیس نشان داده شده و به معنی این است که کار اتصال دیتابیس به نام کاربری با موفقیت انجام گرفته است.
در این مرحله هم ممکن است که از شما نام کاربری و رمز ورود به phpmyadmin درخواست شود که در این صورت باید از همان نام کاربری و رمز برای ورود به محیط دیتابیس هاست خود استفاده کنید.
بعد از ورود به وارد صفحه phpmyadmin هاست، از منوی سمت چپ دیتابیسی که در مرحله قبل با نام site ساختید را انتخاب کنید. سپس از منوی بالا این بار روی گزینه Import که برای درون ریزی است کلیک کنید تا صفحهای مثل تصویر زیر نمایش داده شود.
از قسمت browse your computer روی دکمه Choose File که دور کادر آبی رنگ قرار دارد کلیک کنید. سپس فایل بک آپ .sql را انتخاب کنید. از بخش Format گزینه SQL را انتخاب کرده و در نهایت با کلیک روی دکمه go بسته به حجم دیتابیس مدتی منتظر بمانید تا عملیات درون ریزی دیتابیس به اتمام رسیده و نتیجه آن که به صورت یک باکس سبز رنگ نمایش داده خواهد شد را ببینید.
حالا که درون ریزی دیتابیس هم با موفقیت انجام گرفته تنها مرحله باقی مانده این است که در صورت متفاوت بودن اطلاعات دیتابیس جدید را در فایل wp-config.php را که در مسیر public_html هاست قرار دارد ویرایش کرده و اطلاعات دیتابیس جدید که شامل نام دیتابیس، نام کاربری دیتابیس و رمز عبور جدید است را جایگزین کنید.
بنابراین برای این منظور وارد File manager هاست خود شده و به مسیر public_html مراجعه کنید. سپس مشابه تصویر زیر از بین فایلهای وردپرس فایلی که با عنوان wp-config.php قرار دارد را پیدا کرده و روی آن راست کلیک کنید. در نهایت گزینه Edit را انتخاب کنید تا صفحه ویرایش فایل نمایش داده شود.
حال همانطور که در تصویر زیر مشاهده میکنید از ادامه خط /** The name of the database for WordPress */ که سه عبارت define با متغیرهای DB_NAME، DB_USER و DB_PASSWORD قرار دارد باید اطلاعات دیتابیس جدید را به صورت زیر وارد کنید.
⦁ DB_NAME: برای این متغیر باید نام پایگاه داده جدید را وارد کنید که در این آموزش آن را با نام site ساختیم.
⦁ DB_USER: برای این متغیر نام کاربری دیتابیس را که با نام siteuser انتخاب کردیم وارد کنید.
⦁ DB_PASSWORD: در نهایت برای این متغیر هم که مربوط به رمز عبور دیتابیس جدید است را وارد کنید.
در نهایت روی دکمه Save که در بالای صفحه قرار دارد کلیک کنید تا فایل ذخیره شود. با انجام این کار مراحل بازگردانی بک آپ در وردپرس به اتمام رسیده و اگر سایت خود را باز کنید خواهید دید که سایت شما درست مانند زمانی که فایل بک آپ را تهیه کردید نمایش داده خواهد شد.
در این آموزش به نحوه بک آپ گیری دستی در وردپرس و بازگردانی فایل بک آپ در وردپرس پرداختیم که به کمک این آموزش میتوانید از سایت خود به صورت دورهای بک آپ تهیه کنید تا اگر مشکلی برای سایتتان پیش آمد سریعا بتوانید با جایگزین کردن نسخه بک آپ، مشکل سایت را برطرف کنید.
البته همانطور که در ابتدا توضیح دادیم جایگزین کردن بک آپ راه حل اولیه نیست و بهتر است برای رفع مشکل تا جایی که میتوانید تلاش کنید و اگر در نهایت راهی پیدا نکردید آخرین فایل بک آپ خود را که سالم بوده و مشکلی در آن وجود ندارد در هاست خود بازگردانی کنید.
تمامی حقوق مادی و معنوی این سایت متعق به سایت قیاس (مقایسه هاستینگ ها) می باشد.